Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: BiH treba podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što prije

crnadak

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, očekuje da će aplikacija BiH za članstvo u EU biti podnešena, kako je i najavljeno, do kraja januara ili što prije po isteku tog roka.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Banjaluci, Crnadak je iznio i očekivanje da će mehanizam koordinacije biti usaglašen u što skorije vrijeme, obzirom da se radi o dokumentu neophodnom za dalji evropski put BiH.

Crnadak, koji je i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), izjavio je i da je prilikom nedavne posjete Velikoj Britaniji uspio učvrstiti podršku ove zemlje BIH na evropskom putu.

“Iskoristio sam priliku da afirmišem poznat stav da reforme i evropski put ne mogu uspjeti ako ne bude svako radio svoj posao”, kazao je Crnadak i dodao da uloga entiteta mora biti precizno definisana i da ne dolazi u obzir bilo kakvo razvlašćivanje.

Istakao je da je prenio poruku da je BiH koncentrisana na ekonomske reforme i borbu protiv korupcije, te da izmjene Ustava nisu opcija.

Govoreći o prilikama u RS rekao je da je dok je boravio u Velikoj Britaniji primjetio da je nastavljen “šou” Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD.

“Mislim da je razlog pobješnjelog Dodika što su i PDP i Savez za promjene razbili ekskluzivitet koji su Dodik i njegova politička partija željeli da imaju u odnosu sa Srbijom, Rusijom i SPC”, kazao je Crnadak.

Optužbe Dodika u vezi rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, Crnadak je nazvao najlicemjernijim u poslednje vrijeme obzorom da su ovu rezoluciju, kako tvrdi Crnadak, političari iz RS zajednički zaustavili.

“Toga će biti još i uopšte nas ne iznenađuju najnovije informacije da vlast u RS sprema perfidan udar na opoziciju, čak i na neke pojedince i mi smo za to spremni”, kazao je Crnadak.

Nezvaničnu informaciju koju su objavili pojedini mediji da je uhapšeno šest pripadnika Specijalne policije RS zbog pljačke blindiranog vozila kompanije “Sector security” koja se dogodila 22. septembra prošle godine na autoputu Banjaluka – Gradiška pri čemu je ukradeno oko 600.000 KM, Crnadak je prokomentarisao riječima da je “to samo jedan od pokazatelja da u MUP-u RS postoje ljudi koji su spremi na sve.

Dodao je da je PDP podržao izbor novog vršioca dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH.

“Preuzeli smo neku vrstu političke odgovornosti, želja nam je da uvedemo red u ovu oblast i da dobijemo jeftinije ljekove u BiH, nema razloga da budu toliko skupi”, rekao je Crnadak i dodao da se u ovoj oblasti može uštedjeti i do 100 miliona godišnje.