Crnadak kod Kurza: Nova vlada Austrije podržaće evropsku budućnost BiH

crnadak kurz

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sastao se danas u Beču, po završetku Ministarskog vijeća OSCE-a, sa Sebastianom Kurzom, ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove i kandidatom za novog austrijskog kancelara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP BiH) kažu da su glavne teme razgovora bile evropska budućnost regije Zapadnog Balkana, evropske integracije i nastavak reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora Crnadak je istakao da je Republika Austrija prijateljska zemlja koja snažno podržava BiH u raznim oblastima, te da je ministar Kurz u svom mandatu pokazao i ličnu posvećenost BiH, njenoj demokratizaciji i približavanju EU što je potvrdio brojnim posjetima Sarajevu i Banjaluci.

Kurz se zahvalio Crnadku na saradnji koju su imali kao ministri vanjskih poslova i izrazio uvjerenje da će nova Vlada Austrije nastaviti sa konkretnom i snažnom podrškom evropskoj budućnosti BiH.

Sastankom sa saveznim ministrom Kurzom, Crnadak završava dvodnevni boravak u Beču, tokom kojeg je učestvovao na 24. zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a, održao bilateralne sastanke sa Karlom Erjavcom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Slovenije, Srđanom Darmanovićem, ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Harlemom Desirom, predstavnikom za slobodu medija OSCE-a, te učestvovao na specijalnom događaju posvećenom izazovima i opasnostima pred kojima se danas nalazi hrišćanstvo koji su organizovali Peter Szijjarto i Sergey Lavrov, ministri vanjskih poslova Mađarske i Rusije, navode iz MVP-a BiH.