Crnadak : U 2015. napravljen veliki korak ka evropskim integracijama

crnadak igor nova

U godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije, izjavio je u razgovoru za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dajući svoju ocjenu događaja u godini koja je na izmaku kada je u pitanju vanjska politika, Crnadak je naveo da je BiH dobila novu državnu vlast, odnosno Vijeće ministara koje je u oblasti vanjske politike pred sobom imalo početak velikog broja međunarodnih aktivnosti, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i nakon što je zaživio tzv. novi pritup Evropske unije prema BiH.

– U godini koja je polako iza nas mi smo u prvi plan stavili novi početak za evropski put BiH. Mislim da je urađen veliki posao u smislu približavanja našim prijateljima i partnerima širom Evrope. Kako sam već rekao, stupio je na snagu SAA i realizira se novi evropski pristup prema BiH. Za mene su to, možda, dvije najvažnije tačke u godini koja je iza nas – rekao je šef bh. diplomatije.

Također je naveo da smo u 2015. imali i početak institucionalnog povezivanja BiH i Evropske unije kroz početak realizacije SAA, jer su održane prve sjednice i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje prošle sedmice, kada su se prvi put zvanično sastali s jedne strane visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a s druge strane predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dva zamjenika predsjedavajućeg, te Crnadak kao ministar vanjskih poslova.

– Dakle, u godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije – ocijenio je Crnadak.

Kada je u pitanju naredna godina, naglašava da prioriteti vanjske politike, kao i prioriteti u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH u suštini ostaju isti.

– Regionalnu saradnju nastavit ćemo istim intenzitetom, ako ne i jače jer je to opredjeljenje koje se pokazalo veoma korisnim. Naravno, evropske integracije koje su jedna od prioriteta, dobit će jednu novu dinamiku u 2016. godinu i očekujemo da u prvih nekoliko mjeseci, a sasvim sigurno u toku holandskog predsjedavanja u prvoj polovini godine podnesemo vjerodostojnu aplikaciju za članstvo, da se na tom polju napravi taj novi korak i uđemo u detaljni dio priprema odgovora na pitanja Evropske unije koja bi uslijedila nakon prihvatanja aplikacije – rekao je Crnadak.

Osim toga prirotiotet će ostati i dalji rad na ekonomskoj diplomatiji.

– Sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u idućoj godini imat će daleko jasnije zadatke i izvještavanje koje ćemo od njih tražiti u narednoj godini o pitanju šta se radi na polju ekonomskih efekata naše diplomatije bit će konkretnije. Također još jedan od prioriteta treba da bude popravljanje imidža BiH, a to ćemo prije svega uspjeti ako nastavimo s pozitivnim procesima koji su početi ove godine u BiH – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.