Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU

dacic-ivica_nova

Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja tokom bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, jer je nastavila sa aktivnostima u realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mudrom i uravnoteženom politikom, promovisali smo nacionalne vitalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, istovremeno nastavljajući sa intenzivnim aktivnostima na realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta”, rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije organizovanom za diplomate, međunarodne organizacije i medije.

Prema njegovim rečima, izjava predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera koji je izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija i da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje EU do 2025. godine, dobra je poruka jer je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU.

“Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu”, naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je i da je uspeh što je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja, odnosno što je od početka pregovaračkog procesa otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze i ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu.

“Nastavljeni su sveobuhvatni napori u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatiskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva Kosova u različitim međunarodnim organizaicjama”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je i da je Srbija čvrsto opredeljena za razvoj odnosa sa Rusijom, što je pokazala i nedavna poseta Moskvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ukazao je i na značaj trilateralnih sastanaka Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Novogodišnjem prijemu prisustvovali su brojni ambasadori, među kojima i ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.