Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU bi zbog Brexita mogla izgubiti više od milion radnih mjesta

evropska_unija

Evropska unija bi mogla izgubiti do 1,2 miliona radnih mjesta ako Velika Britanija napusti Uniju bez postignutog sporazuma o budućim odnosima, izjavio je belgijski ministar privrede.

Ministar Kris Peeters je + iznio tu procjenu u kontekstu sve izraženijih bojazni da usporavanje pregovora o Brexitu možda znači da će Britanija u martu 2019. izaći iz EU bez sporazuma o budućim trgovinskim aranžmanima i carinama.

– Potencijalne posljedice mogle bi u slučaju naše zemlje biti katastrofalne, izjavio je belgijski ministar, podsjećajući da bez sporazuma Britanija više ne bi bila dio carinske unije.

Petersovo upozorenje vremenski se poklopilo sa summitom EU-a na kojem su čelnici zemalja članica odobrili interne pripreme za pregovore o Brexitu. Formalno te pripreme neće biti pokrenute prije decembra, jer kako je kazano, nije postignut dovoljan napredak na pitanju razdruženja.

Naveo je i da su procjene rezultat izračuna visoko rangirane grupe koju je prošle godine oformila belgijska vlada kako bi sagledala utjecaja Brexita