Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU dala Barnieru mandat za “veoma teške” pregovore o Brexitu

barnier3345

Ministri EU u ponedjeljak su jednoglasno dali Francuzu Michelu Barnieru zeleno svijetlo za, kako su upozorili, “veoma teške” pregovore s Britanijom o njenom napuštanju bloka.

Ne očekuje se da pregovori započnu rad prije sredine juna nakon britanskih općih izbora, ali dvije strane već su u sporu oko ključnih pitanja među kojima je i cijena britanskog oslaska.

Bivši evropski komesar i francuski ministar vanjskih pooslova Barnier predvodit će pregovore uime preostalih 27 država članica EU tokom naredne dvije godine.

On će pregovarati s britanskim ministrom za Brexit Davidom Davisom koji je upozorio tokom vikenda da bi London mogao odustati od razgovora ukoliko Bruxelles nastavi insistirati na računu za napuštanje vrijednom 100 milijardi eura.

– EU je upravo usvojila jednoglasnu odluku kojom se odobravaju pregovori na osnovu Člana 50. Michel Barnier dobio je jasan i snažan mandat – objavila je na Twitteru Barnierova zamjenica Sabine Weyand.

Državni sekretar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth izjavio je po dolasku na sastanak u Bruxellesu da je Brexit “situacija u kojoj svi gubimo”.

– Svi se moramo pripremiti za veoma teške pregovore. Imamo na raspolaganju dvije godine, vrijeme prolazi i i moramo početi raditi fokusirani – izjavio je Roth novinarima.

Barnierov današnji mandat za Brexit rezultat je “pregovaračkih direktiva” koje su usvojili 27 ministara država članica EU.

One su zasnovane na smjernicama koje su usvojili čelnici EU za samo četiri minuta – u rijetkom iskazivanju jedinstva često podijeljenog bloka.

EU insistira na postizanju “dovoljnog napretka” u tri ključna pitanja u pregovorima prije nego što bi mogli započeti razgovori o trgovinskom sporazumu EU i Ujedinjenog kraljevstva.

To su prava državljana EU u Britaniji i britanskih na kontinentu, račun koji će se ispostaviti Londonu za odlazak i aranžmani za granice između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, prenosi AFP.