Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i Trump ne misle isto o Rusiji, klimi i trgovini

melania trump (3)

Američki predsjednik Donald Trump i vodeći zvaničnici Evropske unije nemaju identične stavove prema klimatskim promjenama, trgovini ili prema Rusiji, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nakon sastanka s Trumpom u četvrtak.

Trump, koji je iziritirao EU otvoreno podržavajući britansko napuštanje bloka, sastao se s Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom tokom prve zvanične posjete sjedištu EU u Bruxellesu.

– Imam osjećaj da smo se saglasili na brojnim poljima ali neka pitanja ostaju otvorena poput klimatskih promjena i trgovine – izjavio je Tusk.

– I ja nisam sto posto siguran da mi danas možemo reći – kada kažem mi, mislim na gospodina predsjednika i sebe – imamo zajedničku poziciju, zajednički stav prema Rusiji – kazao je.

Tusk je naglasio da je Trump “na istoj liniji” s njim prema sukobu u Ukrajini.

Kazao je da se Trump saglasio s EU da je “kontaterorizam prva i osnovna stvar”.

– Moja poruka predsjedniku Trumpu ipak je bila da ono što daje našoj saradnji i prijateljstvu najdublje značenje su temeljne zapadne vrijednosti poput slobode, ljudskih prava i poštovanja ljudskog dostojanstva. Najveći zadatak danas je konsolidacija kompletnog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, a ne samo interesa – zaključio je Tusk, prenosi dpa.