Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU info centar organizator izložbe u Banjoj Luci

eu-info-centar-izlozba-banja-luka

EU info centar u Bosni i Hercegovini je u saradnji s Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci organizator izložbe umjetničkih radova studenata o vodi i okolišu, otvorene jučer u Banjoj Luci, saopćeno je iz tog centra.

Nakon izložbe, posjetioci su učestvovali u panel diskusiji o EU programima u oblasti vode i okoliša.

Dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman je, otvarajući izložbu, zahvalio Evropskoj uniji što je omogućila studentima da se izraze o ovoj važnoj i univerzalnoj temi.

eu-info-centar-izlozba-banja-luka1

Otvarajući panel diskusiju, Melvin Asin, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, naglasio je značaj borbe protiv klimatskih promjena potcrtavši podršku Evropske unije sektoru okoliša u BiH.

– Zaštita našeg okoliša veliki je izazov našeg vremena – rekao je Asin podsjećajući na UN-ovu konferenciju u Parizu o klimatskim promjenama, istorijsku priliku da svijet krene putem rješavanja problema klimatskih promjena.

EU je izdvojila oko 90 miliona eura za sektor okoliša u BiH u periodu od 2007. do 2011. godine, objasnio je Asin dodavši da je potrebno sveobuhvatno strateško planiranje na državnom nivou za buduće finansiranje.

Sanja Toljević, šefica jedinice za implementaciju u Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banje Luke, predstavila je rezultate projekta “Vodoopskrba i sakupljanje otpadnih voda u Banjoj Luci” i njihov direktan uticaj na građane.

eu-info-centar-izlozba-banja-luka3

Valentina Balaban, tehnička direktorica u kompaniji DEP-OT, predstavila je projekt finansiran od EU “Rehabilitacija starog odlagališta i proširenje postojećeg odlagališta Ramići kod Banjaluke” kao i buduću korist od ovog projekta za cijelu banjalučku regiju.

Zoran Adžaip, predstavnik Centra civilnih inicijativa (CCI), predstavio je rezultate projekta “Smanjenje korištenja plastičnih vrećica u BiH”.

Panel diskusija je naročito bila usmjerena na pogodnosti i prednosti trenutnih i budućih EU programa u sektoru vode i okoliša.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetnička djela o kulturnom i prirodnom nasljeđu (Trebinje), vodi i okolišu (Banja Luka), ljudskim pravima (Sarajevo) te djeci i obrazovanju (Široki Brijeg).

eu-info-centar-izlozba-banja-luka2

Nakon događaja u Trebinju i Banjoj Luci, u narednim mjesecima izložbe i panel diskusije bit će održane u Sarajevu i Širokom Brijegu.

Završna izložba radova studenata bit će u Banjoj Luci.

Komisija za odabir radova nagradit će pobjednike.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija, a cilj je bolje razumijevanje bh. građana o EU, njenim institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.