EU ohrabruje Hrvatsku i Sloveniju da nađu konsenzus

donald-tusk111

Evropska unija ohrabruje Hrvatsku i Sloveniju da nađu konsenzus oko arbitražnog spora te postupak koji će biti učinkovit i prihvatljiv za obje strane, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je rekla kako očekuje da će EU u tome ostati neutralna.

“Svaki postupak moraju prihvatiti obje strane… zato ja i EU ohrabrujemo Sloveniju i Hrvatsku da nađu konsenzus u tom sporu. Najvažnija stvar je naći postupak koji će biti učinkovit”, rekao je Tusk.

Njegov posjet Hrvatskoj je prvi službeni posjet jednog predsjednika Europskog vijeća Zagrebu otkako je RH postala članicom EU-a prije nešto više od dvije godine.

Istaknuo je da su granična pitanja osjetljive stvari i pritom je izrazio nadu da će dvije strane naći rješenje, posebice s obzirom na to da su Hrvatska i Slovenija, kako je ocijenio, odličan primjer partnerstva i suradnje u regiji.

Grabar-Kitarović je ponovila stajalište Hrvatske da je arbitražni postupak sa Slovenijom “nepovratno kompromitiran” te da je stoga Sabor donio jednoglasnu odluku o davanju naputka vladi za izlazak iz tog arbitražnog postupka, što vlada i čini.

“To ne znači da mi ne želimo riješiti pitanje granice. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivni primjer suradnje država koje imaju jedno otvoreno pitanje, ali da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa i da pokažemo da smo i unatoč problemima u kojima smo se našli u ovom trenutku… sposobni to nadići i u konačnici dogovoriti se kojim putem krenuti dalje u rješavanje”, kazala je predsjednica u izjavi za novinare.

Podsjetila je da EK prilikom sklapanja arbitražnog sporazuma nije bila strana u sporazumu već je isključivo pomagala Hrvatskoj i Sloveniji da dođu do rješenja. “Ovo jest bilateralno pitanje i ono što očekujemo i što ćemo cijeniti i od EK-a i Vijeća i pojedinih članica jest da se u tome pitanju postave na način da se ne podržava pozicija ni jedne niti druge strane, već da se ohrabruje na daljnje iznalaženje rješenja. Dakle, da se ostane neutralnim…”.

Tusk je također naglasio da je dobra suradnja Hrvatska i Slovenije posebice važna i u kontekstu problema s kojima je suočena Europa, a to je migrantska i izbjeglička kriza bez presedana.

Predsjednica je rekla da Hrvatska u tom smislu mora biti spremna na sve opcije i da može očekivati da će veći broj izbjeglica krenuti prema RH. “Moramo iskazati solidarnost, moramo isto tako u ovoj situaciji kada je riječ o EU, iznaći načina i kako više pomoći Srbiji i Makedoniji koji u ovom trenutku zbrinjavaju, barem privremeno, veliki broj izbjeglica.”

Riječ je ne samo o pripremi prostora za prihvaćanje izbjeglica već je, kako je nastavila, potrebno razlučiti kako i što dalje u suradnji s europskim partnerima. Jedan dio migranta vjerojatno će tražiti politički azil, a jedan dio će čekati u RH da bi otišli dalje u EU.

“Institucije moraju biti spremne da razluče ono što je u domeni MUP-a – pitanja azila, i ono što je u domeni humanitarnog zbrinjavanja tog ljudi …koji nakon svega što su prošli zaslužuju da ih se primi, da ih se zbrine na dostojan način”, kazala je Grabar Kitarović.

Po njenim riječima, sada treba gledati iznad pitanja izbjegličkih kvota jer su one u ovom trenutku “kao da gasite požar s jednim aparatom za gašenje”. Po njezinim riječima, iznimno je važno raditi na uklanjanju korijenskih uzroka zbog kojih migranti dolaze na europski prostor, a to su ratni sukobi i siromaštvo.

Tusk je istaknuo da je prioritet EU-a spriječiti gubitke života migranata koji preko Sredozemlja pokušavaju doći do Europe. “Nema opravdanja za neprijateljske, rasističke ili ksenofobne reakcije na migrante”, naglasio je.