Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU pozvala još zemalja da uvedu sankcije Rusiji zbog Krima

rusija ukrajina gas

Evropska unija danas je pozvala još zemalja da uvedu sankcije Rusiji zbog njene aneksije Krimskog poluotoka prije dvije godine, navodeći da su evropske vlade zabrinute ruskim vojnim jačanjem u regiji.

U saopćenju objavljenom na godišnjicu ruskog zvaničnog pripajanja Krima, EU navodi da će zadržati sankcije kojima se zabranjuje evropskim kompanijama da ulažu u rusku crnomorsku eksploataciju nafte i gasa.

– Evropska unija ostaje potpuno obavezana na svoju politiku nepriznavanja, uključujući i onu putem restriktivnih mjera. EU ponovo poziva članice UN-a da razmotre uvođenje sličnih mjera nepriznavanja – navodi u saopćenju Evropsko vijeće, koje zastupa vlade država -članica EU, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Evropa, Japan i ostale velike ekonomije kao što su Australija i Kanada uvele su sankcije Rusiji zbog Krima, ali druge kao što su Kina i Brazil izbjegavaju direktne kritike Rusije.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog Krima u julu 2014. i pooštrila ih je u decembru iste godine, zabranjujući državljanima EU da finansiraju ili kupuju kompanije na Krimu, čija je aneksija izazvala najzategnutije odnose između Istoka i Zapada od hladnog rata.

NATO i EU zabrinuti su ruskim vojnim gomilanjem na Krimu, za koje tvrde da je dio ruske strategije uspostave odbrambenih zona uticaja, takozvane protivpristupne zone, raketnim sistemima zemlja-zrak i antibrodskim projektilima.