Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU priprema sankcije mijanmarskim generalima

Rohingya_Mianmar_twitter

Evropska unija počet će s pripremom sankcija protiv mijanmarskih generala zbog ubistava Rohinja muslimana formalnim pozivom šefici evropske diplomatije u narednoj sedmici da sačini listu mogućih imena, saopćilo je dvoje diplomata.

Svaka nova zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava predstavljali bi najoštrije mjere EU do sada uvedene protiv mijanmarske vojske, koja se smatra odgovornom za zločine, i vjerovatno će biti dodane američkim i kanadskim sankcijama koje su već na snazi.

– Ministri će pozvati (Federicu) Mogherini da bez ikakvih odgoda predloži restriktivne mjere protiv visokih oficira mijanmarske vojske zbog sistematskih kršenja ljudskih prava – izjavio je jedan diplomata u četvrtak, misleći na sankcije EU.

Ministri vanjskih poslova također će zatražiti od Mogherini i vanjskoplitičke službe EU (EEAS) da razmotre načine pooštravanja embarga na oružje EU iz 1990-ih godina protiv te zemlje jugoistočne Azije koji je još na snazi.

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea, koji je optužen za kampanju nasilja nad Rohinja manjinom u saveznoj državi Rakhine, prenosi Reuters.