EU traži od Kurza da formira proevropsku vladu Austrije

kurz

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je šefa austrijske diplomacije i čelnika Narodne austrijske partije (OVP) Sebastiana Kurza da kao pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora formira proevropsku vladu, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker je čestitao Kurzu na izbornoj pobjedi, ali ga je i upozorio da sada ima veliku odgovornost za budućnost Austrije i njenih odnosa sa Evropskom unijom.

“Radujem se zajedničkom radu i nadam se da ćete u vremenu donošenja važnih odluka za budućnost EU-a formirati stabilnu i proevropsku vladu Austrije“, poručio je Juncker.

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji vladajuća konzervativna partija OVP osvojila je 31,6 posto glasova i morat će formirati koalicionu vladu. Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa osvojenih 26,9 posto glasova, a treća politička opcija sa 26 posto osvojenih glasova je radikalnodesničarska Slobodarska partija (FPO).

Iz Junckerove poruke je jasna zabrinutost Evropske unije da bi zbog programskih sličnosti Kurzovi konzervativci mogli za koalicionog partnera odabrati radikalnodesničarski FPO.

OVP i FPO činili su koalicionu vladu Austrije 2000. godine, a tom prilikom je 14 članica Evropske unije prekinulo diplomatske odnose sa zvaničnim Bečom.