Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU traži od Poljske da ukine kontroverznu reformu pravosuđa

upitnik-brisel

Evropska unija pozvala je u srijedu poljsku desničarsku vladu da ukine kontroverznu reformu pravosuđa, izražavajući “duboku zabrinutost” da bi to moglo ugroziiti slobodu sudova.

Tokom vanredne sjednice posvećene toj temi u Briselu, evropski povjerenici su također raspravljali o neuobičajenoj opciji suspendovanja poljskog glasačkog prava u 28-članom bloku, saopćeno je iz Evropske komisije.

Poljska vlada je posljednjih dana suočena s protestima nakon što je prošle sedmice objavila namjeru da reformira kompletan pravosudni sistem, u potezu koji je također izazvao sukob s Briselom.

– Nedavne mjere koje su uvele poljske vlasti u pravosudnom sistemu značajno pojačavaju prijetnju vladavini zakona u Poljskoj – izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

U saopćenju iz Evropske komisije također se izražava “duboka zabrinutost jasnim rizikom po nezavisnost pravosuđa u Poljskoj”.

Komisija traži od poljskih vlasti da stave na čekanje nove zakone i da se angažuju u aktuelnom dijalogu o vladavini zakona s potpredsjednikom Timmermansom, navodi se u saopćenju.

Ukoliko se provedu u trenutnoj formi, ti zakoni bi imali značajne negativne posljedice po nezavisnost pravosuđa i pojačali bi sistematsku prijetnju vladavini zakona u Poljskoj, dodaje se u saopćenju iz Evropske komisije, prenosi agencija AFP.