Europska komsija upozorila Hrvatsku zbog konverzije kredita

evropska komisija

Europska komisija je potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

“Europska komisija je 16. lipnja poslala pismo s formalnim upozorenjem Hrvatskoj u vezi sa zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima”, rekla je Vanessa Mock, glasnogovornica Komisije za financijske usluge.

Kazala je kako se zna da krediti u stranim valutama, poput onih u švicarskim francima, mogu postati problem kada se zajmoprimci ne mogu zaštiti od iznenadnih promjena tečaja te “u potpunosti podržavamo potrebu da im se pomogne u tim teškim okolnostima”.

“Međutim, zakon koji je donio hrvatski parlament dopušta da svi zajmoprimci (osim pravnih osoba) retroaktivno zamijene kredite iz švicarskih franaka u eure po povijesnom tečaju, bez obzira o njihovoj sposobnosti za vraćanje kredita. Time su  troškovi konverzije skoro u potpunosti pali na leđa zajmodavaca i izlazi se izvan onoga što je potrebno i razmjerno kako bi se postigao legitiman cilj zaštite siromašnih zajmoprimaca i izbjegla kriza potrošačkih kredita”, rekla je Mock.

“Osim toga, retroaktivna primjena zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti, što može potkopati povjerenje investitora u hrvatsko gospodarstvo”, dodala je.

Istaknula je kako Komisija smatra da je potrebno “postići ravnotežu između interesa potrošača i potrebe čuvanja jedinstvenog tržišta kapitala i njegova pravnog okvira”.

“Nadamo se da će Hrvatska pronaći razmjerno rješenje. To je važno i u interesu svih, potrošača i investitora”, rekla je Mock.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom oodgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema  zadovoljavjućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu EU-a.

Vlada: Učinit ćemo sve da spriječimo negativne posljedice

“Republika Hrvatska je zaprimila pismo službene obavijesti kojim su nas službe Europske komisije obavijestile kako smatraju da je donesenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije.

O daljnjim koracima Europske unije i Republike Hrvatske vezanim za ovo pitanje javnost će biti pravovremeno obaviještena. Ova će Vlada učiniti sve kako bi spriječila moguće negativne posljedice, a sukladno trenutnim Ustavnim ovlastima.”, priopćili su iz Vlade.