Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eurozona pozdravila sporazum o okončanju programa pomoći Grčkoj

grcka – protesti zbog imena makedonija

Ministri finansija Eurozone usuglasili su se o odredbama grčkog napuštanja trećeg programa pomoći, uključujući mjere olakšanja duga i poljednju tranšu pomoći vrijednu 15 milijardi eura, objavio je u petak predsjednik Eurogrupe Mario Centeno.

“Historijski” sporazum objavljen je uoči isteka trećeg programa pomoći Grčkoj krajem augusta. Sporazum ima za cilj uliti povjerenje ulagačima da je grčki dug održiv i da Atina ne odustaje od svojih reformi dok se vraća na tržišta kapitala.

– To je to: uspjeli smo izvesti bezbolno slijetanje na tom dugom i teškom putu – izjavio je Centeno.

Evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici izjavio je da je postizanjem “izuzetnog” sporazuma stvorena historija.

– Grčka kriza večeras je završena – kazao je.

Grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos izjavio je da je njegova vlada “zadovoljna” sporazumom koji označava kraj teških i bolnih reformskih mjera.

– Ova vlada, međutim, nije zaboravila i nikada neće zaboraviti da je grčki narod morao prolaziti kroz tih teških osam godina, i znamo da nam je potrebno uvjeriti grčki narod da će veoma skoro vidjeti konkretne rezultate od ovog veoma dobrog sporazuma – kazao je.

Na osnovu sporazuma postignutog nakon šest sati teških pregovora, evropski kreditori će odobriti Grčkoj desetogodišnje produženje zastarjevanja starijih kredita, među ostalim mjerama olakšanja duga.

S posljednjom tranšom od 15 milijardi eura, Grčka će biti u stanju da stvori gotovinski “tampon” fond od 24,1 milijardi eura koji bi pokrio finansijske potrebe zemlje za 22 mjeseca nakon isteka programa pomoći u augustu, prenosi dpa.