Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK za produženje graničnih kontrola u pet zemalja Schengena

evropska komisija

Evropska komisija je u utorak predložila produženje unutrašnjih graničnih kontrola u pet zemalja Schengena, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija je preporučila Vijeću EU-a produženje na tri mjeseca privremenih kontrola na unutrašnjim schengenskim granicama u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj jer, kako se navodi, još nisu ispunjeni svi uslovi za njihovo uklanjanje.

“Uprkos postupnoj stabilizaciji stanja, Komisija smatra da još nisu ispunjeni uslovi za normalno funkcionisanje schengenskog prostora”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je schengenski prostor bez unutrašnjih kontrola historijski uspijeh koji, kako se navodi, mora biti sačuvan.

“Vrijedno radimo na uspostavi normalnog funkcionisanja schengenskog prostora što je moguće prije i u tome smo napravili značajan napredak, ali još nismo postigli cilj. Stoga, danas predlažemo ograničeno produženje graničnih kontrola u skladu sa schengenskim pravilima”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Dimitris Avramopoulos.

Podsjetimo, prošle godine pet zemalja schengenskog prostora uvelo je privremene kontrole na svojim granicama zbog velikog migrantskog vala.