Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija stvara zajedničke vojne snage

njemacka vojska

Predstavnici 23 države članice Evropske unije potpisale su danas pakt o formiranju zajedničkih evropskih odbrambenih snaga, javlja Reuters.

Agencija ističe da su time Francuska i Njemačka konačno krenule u ostvarenje ambicije duge više od 70 godina, i to nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri vanjskih poslova i odbrane 23 države EU sastali su se danas u Briselu pripremajući teren za konačno potpisivanje koje je planirano u decembru.

Ovo je prvi put da države pismeno iskazuju želju da oforme zajedničke evropske snage i povećaju izdvajanje za odbranu.

– Danas smo napravili historijski korak. Dogovorili smo se o budućnoj saradnji u oblasti sigurnosti i odbrane. Ovo je veliki napredak u evropskom razvoju – rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Pakt su potpisale sve članice osim Velike Britanije kao i Danske koja se izuzima iz pitanja odbrane te Irske, Portugala i Malte. Austrija se u zadnji tren priključila dogovoru. Podršku je dao i NATO. Predviđen je fond od pet milijardi eura za kupovinu naoružanja.

Mnogi smatraju da je ruska okupacija dijela Ukrajine podstakla Uniju da aktivira ranije planove i konačno uspostavi vlastite vojne snage.