Generalni sekretar OSCE-a: Retorika političara u BiH onemogućava iskorake

thomas greminger

Thomas Greminger, generali sekretar Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), istakao je danas u Sarajevu da je posjetu BiH iskoristio kako bi političke lidere u zemlji pozvao da ubrzaju proces reformi, prije svega, obrazovanja, te na usvajanju izmjena i dopuna Izbornog zakona do maja ove godine. Također je kazao da se dotakao teme borbe protiv korupcije, segmenta u kojem OSCE pruža veliku podršku pravosudnim institucijama kako bi se što efikasnije nosile sa tim izazovom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Greminger je naglasio da ga zabrinjava sve oštrija retorika političara, koji su očigledno prerano krenuli sa predizbornom kampanjom i, po njemu, dodvoravanjem glasačkom tijelu.

“OSCE će snažno nastaviti podržavati reformske procese u BiH. Naša odlična saradnja sa svim nivoima vlasti u BiH jako je važna za obje strane. Zadržali smo aktivnu, ali nepristrasnu ulogu u BiH i to ćemo nastaviti. Važno je istaći da je ostvaren određeni napredak u proteklim godinama, prije svega, implementacijom reformske agende, ali sam zabrinut zbog veoma polariziranog stanja stvari. Negativna retorika političkih lidera podriva dosadašnji napredak i onemogućava značajne iskorake“, rekao je Greminger, te dodao:

“Nedavanje doprinosa ostvarenju reformi i usporavanje na tom putu je nepotrebno i rezultat je političkih tenzija i retorike. Zato bih podstakao lidere da se više potrude kako bi ostvarili kompromise u korist naroda ove zemlje.“

Prema Gremingerovom mišljenju, izmjene i dopune Izbornog zakona na osnovu nedavne odluke Ustavnog suda BiH, također je veoma važno pitanje na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

“Žalimo zbog izostanka napretka u donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH. Sarađujemo u cilju stvaranja pretpostavki za ostvarivanje dijaloga. Same stranke se moraju angažovati. Nužno je pronaći primjenjiv kompromis prije maja 2018. godine, jer vrijeme očigledno ističe“, naglašava Greminger.

Generalni sekretar OSCE-a tokom posjete BiH posebnu pažnju je posvetio obrazovanju i činjenici da u zemlji i dalje postoje dvije škole pod jednim krovom, kao i mnogi drugi primjeri nacionalne segregacije djece u obrazovnim institucijama.

“Obrazovanje je u fokusu rada misije OSCE-a u BiH. Bilo mi je zadovoljstvo jučer posjetiti Travnik i Vitez, sa predstavnicima vlasti sam razgovarao o obrazovanju. Djeca iz cijele BiH predstavljaju sadašnjost i budućnost ove zemlje i zaslužuju jednake prilike i kvalitetno obrazovanje. Nažalost, neki lideri koriste djecu za ostvarenje svojih ciljeva, dok segregacija djece u školama čeka na rješavanje. Uvjeren sam da BiH ne može postati dio evropske porodice bez kvalitetnog obrazovanja“, smatra Greminger.

Pohvalio je napore učenika u Jajcu koji su uspjeli spriječiti dalje podjele u njihovoj zajednici, te pozvao političke lidere da konačno pronađu trajno rješenje za uspostavljanje inkluzivnog sistema obrazovanja bez diskriminacije, što je prema njegovom mišljenju od suštinskog značaja za pomirenje i stabilnost.

“Želio bih vlastima i građanima BiH poručiti da je OSCE spreman da pruži pomoć ovoj zemlji na njenom reformskom putu“, poručio je Greminger.

Misija OSCE-a u BiH danas je predstavio izvještaj o procesuiranju predmeta korupcije u BiH. Generalni sekretar je rekao da je cilj izvještaja da pruži podršku pravosudnim organima BiH da djelotvornije djeluje u tom segmentu.

Greminger se tokom dvodnevne posjete BiH sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, zamjenikom Ministarstva civilnih poslova BiH, premijerlom Vlade i ministrivom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, te sa predstavnicima organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice u BiH.