Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Greškom u javnost procurilo pismo koje najavljuje raspad EU?!

cameroon david eu

Velika Britanija od petka je uzdrmana novom krizom koju je razotkrio list “The Guardian”. Naime, jednom od urednika tog lista – navodno greškom šefa za odnose s javnošću – proslijeđen je interni mail centralne britanske banke (Bank of England) u kojem se govori o jednom od najvažnijih projekata koje ta finansijska institucija trenutno provodi: riječ je o analizi mogućih finansijskih i ekonomskih posljedica koje bi izlazak Britanije iz EU mogao imati po ekonomiju te zemlje u budućnosti.

[pull_quote_right]Referendum bi se trebao održati 2017. godine[/pull_quote_right]

Nažalost, u samom mailu nije bilo navedeno ništa iz te analize, ali je sasvim jasno da je ona već u završnoj fazi.

No, već je i ova vijest uzburkala duhove jer je pitanje organiziranja referenduma o ostanku Velike Britanije u EU bilo i jedno od ključnih pitanja nedavnih izbora na Ostrvu.

[pull_quote_left]Prema posljednjoj anketi koju je jučer objavio Sunday Times, 44 posto stanovnika je za ostanak u EU, a 36 posto za izlazak[/pull_quote_left]

Stoga su svi sada maksimalno načulili uši kako bi doznali kakve su procjene Centralne banke, ugledne, formalno apolitične institucije. Jer, ako Banka zavapi da bi izlazak bio poguban, taj bi stav sasvim sigurno imao ozbiljne uticaje na ishod referenduma.

Prema posljednjoj anketi koju je jučer objavio Sunday Times, 44 posto stanovnika je za ostanak u EU, a 36 posto za izlazak. Postoje naravno i ankete koje pokazuju da je većina za izlazak iz EU, ali mnogi mašu glavom jer su se predizborne ankete pokazale vrlo nevjerodostojne.

Referendum bi se trebao održati 2017. godine (spominje se da bi mogao i ranije), a britanski primijer Cameron je kazao kako će prije toga pokušati postići dogovor o reformama nakon kojih bi se, navodno, zalagao za ostanak u EU. Laburisti, koji su doslovce razbijeni na prošlim izborima pa sada nemaju ni političko vodstvo, podržat će referendum, ali uz kampanju za ostanak u Uniji.

Šta London traži od EU

1. protivljenje još jačoj integraciji, posebno na finansijskom planu

2. dogovori doneseni za eurozonu ne smiju se primjenjivati za ostale članice

3. zaštita finansijske industrije koju simbolizira City of London

4. zaustavljanje imigracije, najava oštrih mjera, pa i oduzimanje zarade ilegalnim radnicima

5. smanjenje uticaja evropskih pravila na britansku policiju i pravosuđe