Hahn: Turska je okrenula leđa EU

hahn

Turska pod predsjednikom Tayyipom Erdoganom okrenula je leđa ulasku u Evropsku uniju, barem zasad – kazao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, nudeći umjesto toga ekonomsku saradnju ukoliko obje strane mogu povratiti prijateljske odnose.

Nakon višegodišnjeg zastoja u pokušajima Turske da se pridruži ovom najvećem svjetskom trgovinskom bloku, vlade EU smatraju da je taj proces mrtav, navodeći kao dokaze Erdoganovo obračunavanje s disidentima, sprdanje s “nacizmom” na račun Njemačke, te referendum koji mu je dao nove ovlasti za koje borci za ljudska prava tvrde da im nedostaje mehanizam kontrole, izvještava Reuters.

– Svima je jasno da se, barem u ovom trenutku, Turska odmiče od evropske perspektive – izjavio je za Reuters evropski komesar Hahn.

– Fokus naših odnosa mora biti negdje drugo – rekao je u intervjuu nakon što su se ministri vanjskih poslova EU sastali na Malti, a gdje su Francuska i Njemačka predvodile u naporima da se razmotri novi dogovor s Ankarom na temelju trgovinskih i sigurnosnih odnosa.

Hahn je rekao da se mora vidjeti šta se može učiniti u narednom periodu, “možemo li obnoviti neku vrstu saradnje”, dodajući da od januara prošle godine nije držao sastanke sa Turskom na temu ekonomije, koji su uobičajeni dio pristupnih pregovora.

Proces ulaska u EU nije službeno zamrznut, ali EU parlamentarci su prošle sedmice pozvali na službenu obustavu pregovora, a neki tvrde da Turska više ne ispunjava demokratske kriterije da bude razmotrena kao kandidat, a kamoli punopravna članica EU.

Erdogan je prošle sedmice za Reuters kazao da Turska neće zauvijek čekati pred vratima Evrope, te da će odustati od pristupnih pregovora ukoliko se nastavi, kako je rekao, sve veća islamofobija i animozitet nekih država članica.