Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Važno je držati otvorenim kanale dijaloga između EU i Turske

Johannes Hahn

Uoči sutrašnjeg sastanka delegacija Evropske unije i Turske u Briselu, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn danas je izjavio kako je veoma važno očuvati otvorene kanale dijaloga i kako je sutrašnji sastanak u tom konteksu veoma bitan, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako je Republika Turska važan susjed Evropske unije, komesar Hahn je kazao kako će na sutrašnjem sastanku biti razgovarano o saradnji u energetskom sektoru, borbi protiv terorizma, vladavini prava i slobodi govora.

Glavna tema sastanka će biti proces integracije Turske u Evropsku uniju, a na upit da komentira nedavnu izjavu turskom ministra za EU Omera Celika o neophodnosti otvaranja 23. i 24. poglavlja o pristupnim pregovorima, Hahn je kazao da i on u principu uvijek podržava otvaranje novih poglavlja, ali da u konkretnom slučaju ne misli da će do toga i doći zbog decembarske odluke članica da ne otvaraju nova poglavlja.

Osvrnuvši se i na tenzije u odnosima između Turske i Njemačke, komesar Hahn je kazao kako je Evropska unija cjelina i kako tenzije između Ankare i Berlina utiču i na druge članice.

Ističući da ne bi bio posrednik u prevazilaženju nesuglasica između Turske i Njemačke, Hahn je kazao da se nada da će sutrašnji sastanak u Briselu biti konstruktivan i da će imati pozitivne odjeke i na odnose između dvije pomenute zemlje.

Na upit da komentira tvrdnje nekih krugova da bi moglo doći do blokade evropskih fondova namjenjenih Turskoj u procesu integracija, Hahn je kazao da je za Tursku u periodu od 2014. do 2020. godine EU već odobrila 4,2 milijarde dolara, ali da je od toga implementirano svega 190 miliona.

“Sredstva u Turskoj su namjenjena izgradnji civilnog sektora i institucija i bit će nastavljena“, kazao je Hahn.

Hahn je također kazao da je važno i od obostrane koristi pitanje i jačanje carinske unije između EU i Turske, ali da ne očekuje da u tom kontekstu bude brzih pomaka.

“Ukoliko Turska želi nešto od Evropske unije, onda mora poštivati vrijednosti Evropske unije“, poručio je Hahn.

Tursku delegaciju će na sutrašnjem sastanku u Briselu predvoditi ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i ministar za EU Omer Celik, dok će delegaciju Evropske unije predvoditi visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za proširenje Hahn.