Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hammond: Moramo pružiti ustupke za sporazum o Brexitu

Philip Hammond

Britanski ministar finansija Philip Hammond izjavio je u srijedu da će Ujedinjeno Kraljevstvo trebati da pruži izvjesne ustupke Evropskoj uniji u cilju osiguranja najboljeg sporazuma za napuštanje bloka.

– Svaki pregovori podrazumijevaju davanja i uzimanja s obje strane i mi moramo ući u rasprave o tome šta moramo prihvatiti i šta moramo dati kako bismo dobili najbolji mogući sporazum za Britaniju – izjavio je Hammond za Sky News.

Premijerka Theresa May planira da tokom dana zvanično obavijesti EU o britanskoj namjeri da napusti blok, pokrečući dvogodišnje razgovore o razlazu.

– To mora biti sporazum koji funkcionira za Britaniju i za njene partnere iz Evropske unije. To je jedini način na koji se sporazum mora postići. Uvjeren sam, međutim, da smo tokom proteklih devet mjeseci istražili načine da razgovaramo o tim temama – kazao je Hammond.

Naglasio je da bi napuštanje EU osiguralo Velikoj Britaniji da povrati kontrolu nad imigacijom, kao i da ponovo uvede supremaciju britanskog parlamenta i pravosuđa, prenosi Reuters.