Hohmann: BiH mora sama preuzeti odgovornost

Christiane_Hohmann_1

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Constanze Hohmann ocijenila je da bh. političari moraju konačno preuzeti odgovornost i zauzeti se za budućnost svih Bosanaca i Hercegovaca, a ne samo za dobrobit svoje etničke grupe.

U razgovoru za Dnevni avaz, Hohmann je istakla da to uključuje potrebu da se sjedne za jedan sto i razgovara te da se svi potrude u vezi s jednim iskrenim i čestitim kompromisom.

– Riječ ‘kriza’ u protekle sam dvije godine čula često. U BiH ne postoji kriza koju nisu prouzrokovali ljudi, političari. Dobra je vijest što krize koje naprave ljudi, sami ljudi mogu i otkloniti – izjavila je Hohmann.

To važi, naglasila je, i za neophodne prilagodbe Izbornog zakona kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Smatra da će kompromis biti ostvariv čim sve strane pokažu potrebnu političku volju za iskren pronalazak rješenja te da nije zadatak međunarodne zajednice ili Njemačke da predlaže ili donosi rješenja.

– U potpunosti podržavamo nastojanja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u posredovanju koja u međuvremenu podržavaju i eksperti iz Venecijanske komisije. Ali, bh. političari trebaju da izrade rješenje – stava je Hohmann.

Kazala je da je Njemačka veoma zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH, koja dolazi sa svih strana i koja nikako nije u skladu s približavanjem EU i njenim vrijednostima kojima se teži.

– Veoma nam je žao što bh. političari potiču etničke konflikte, umjesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mjesta i boljih uvjeta života u BiH – istakla je.

Hohmann je dodala da se EU godinama bez prestanka angažira na zapadnom Balkanu.

– Da je EU i dalje i još jačim angažmanom zastupljena, dokazala je Evropska komisija još u februaru novom strategijom za zapadni Balkan, koja se sastoj i od niza konkretnih projekata – podsjetila je.

Mišljenja je da će na samitu u junu članice EU usvojiti tu strategiju.

– Kao članica Vijeća za implementaciju mira i Upravnog odbora za implementaciju mira, Njemačka će i dalje posebno u tome podržavati procese demokratizacije i pomirenja u zemlji – zaključila je ambasadorica Hohmann u razgovoru za Dnevni avaz.