Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: EU se konačno ozbiljnije bavi regijom i BiH

mladen ivanic – mostar

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegocine Mladen Ivanić razgovarao je sinoć u Bruxellesu sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom, a tema razgovora bila je situacija u BiH, regiji i zemlјama Evropske unije (EU), kao i koraci koje zemlјe Zapadnog Balkana čine u oblasti evrointegracija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ivanić je naglasio da ga raduje utisak da se EU konačno ozbilјnije bavi regijom i BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da da je integracija u EU, koja ima uravnotežen odnos, jedan od uslova stabilnosti BiH.

U slučaju da ostanemo izolovani, objasnio je Ivanić, nastavili bismo da se bavimo temama oko kojih nema saglasnosti, čime bismo stvarali nove blokade.

“Potreba postizanja kompromisa i izgradnje međusobnog povjerenja klјučna je za budućnost i trajnu stabilnost”, rekao je Ivanić.

Sagovornici su se složili da situacija u regiji nije zadovolјavajuća. Ivanić je ukazao na činjenicu da je osnov stabilnosti u regiji u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo, a Joseph Daul je naglasio da poremećeni odnosi u regiji ne doprinose stabilnosti niti Balkana, niti Evrope, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Evropske narodne partije Joseph Daul rekao je da snažno podržava proširenje EU i naglasio da su prioriteti evropske budućnosti BiH – pravna država, borba protiv korupcije i nezavisno pravosuđe.

Govoreći o tome, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je za to neophodna politička volјa svih učesnika političkog procesa u BiH.

Bilo je riječi o zajedničkoj sigurnosti, borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i odlasku boraca na strana ratišta. Posebno su se osvrnuli i na pojačan trend odlaska mladih i naglasili da to predstavlјa nenadoknadiv gubitak za jednu zemlјu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nastavlјa posjetu Bruxellesu. Danas učestvuje na proširenom summitu Evropske narodne partije, a tokom dana će se sastati i sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini, predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama summita planiran je susret sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.