Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Očekujem da BiH 2019. dobije status kandidata za EU

mladen ivanic (3)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da veruje da će Bosna i Hercegovina naredne godine dobiti status kandidata za člnastvo u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je za današnje izdanje dnevnog lista “Politika”, govoreći o izborima u BiH, rekao da misli da će biti jako teško da se formiraju institucije u Federaciji BiH posle izbora, a time i na nivou BiH.

“Bićemo suočeni sa ozbiljnim problemom kada dođe do formiranja Doma naroda. Nepredvidivo je šta će se desiti”, rekao je Ivanić.

On je dodao da Republika Srpska u to ne treba da se meša, niti problem može da reši ili nekoga podrži.

“Naše je da posle oktobra budemo spremni i da čekamo dogovor da se formiraju zajedničke institucije”, rekao je Ivanić.

Upitan o novom izveštaju o Srebrenici, Ivanić je rekao da Vlada Republike Srpske tvrdi da ima nove činjenice i saznanja i da ”ako je tako niko ne bi smeo da ima išta protiv toga”.

Govoreći o poređenju Republike Srpske i Kosova, Ivanić je rekao da to nije dobar pristup, jer se Srbija onda jednog odriče.

“Ako je Kosovo deo Srbije, onda Republika Srpska po toj logici ne može biti deo srpskog prostora. To nije dobar pristup”, rekao je Ivanić.

On je dodao da je svestan da 90 odsto ljudi želi nezavisnost Republike Srpske, ali da treba sagledati realnost u kojoj Republika Srpska nema moćne saveznike u ostvarenju želje za nezavisnošću.

“Ko bi nas podržao? Srbija voli Republiku Srpsku, ali je rukovodstvo Srbije jasno i glasno reklo da neće uraditi ništa protiv integriteta dejtonske BiH. I Rusija je čvrsto saopštila da stoji iza Dejtona”, rekao je Ivanić.