Izetbegović: Strateški interes BiH da do 2025. postane članica EU

sda_izetbegovic123

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na svečanom skupu povodom 27. godišnjice rada i postojanja Stranke danas u Sarajevu kazao da, unatoč svim problemima s kojima se suočavaju i bore, struktura SDA koja je okosnica vlasti na svim nivoima uspijeva osigurati stabilnost prilika u zemlji i voditi procese koji omogućavaju provođenje reformi i ekonomski oporavak.

Po njegovim riječima, u protekle dvije godine BiH je pokrenuta na putu integracija u EU i NATO, pokrenute su ekonomske reforme, a svi ekonomski pokazatelji su u porastu.

Ocijenio je da je u protekloj godini učinjen značajan iskorak u implementaciji Reformske agende, Vijeće ministara BiH je usvojilo Mehanizam koordinacije koji je bio kamen spoticanja godinama, riješeno je pitanje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU koja je prihvaćena, a u toku je izrada odgovora na Upitnik Evropske unije.

– Očekujemo da će BiH dobiti kandidatski status do kraja ove godine – kazao je Izetbegović, dodajući kako se očekuje da BiH napravi značajan iskorak na svom NATO putu.

Po njegovim riječima, realno je očekivati da do kraja 2017. bude aktiviran MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo „čime bi bila poslana veoma važna poruka o kretanju BiH ka punom članstvu, odnosno o stabilnosti i sigurnosti naše zemlje“.

– Strateški političko-sigurnosni interes BiH je da do 2025. godine postane članicom EU i NATO Saveza. SDA će poduzeti sve što je potrebno da se ovi ciljevi i ostvare – istaknuo je Izetbegović.

SDA