Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jagland pisao Ceraru povodom amandmana o strancima u Sloveniji

jagland1111

Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland uputio je pismo slovenackom premijeru Miri Ceraru povodom vladinih amandmana na zakon o strancima.

– S dolaskom nove, 2017. godine jedan od velikih izazova koji je pred nama predstavlja i pitanje kako se nositi sa tekućim prilivom migranata i izbjeglica u Evropi. Veliki broj migranata predstavlja i značajan pritisak na mnoge države članice Vijeća Evrope. To uključuje, naravno i Sloveniju, s obzirom na njen geografski položaj – rekao je Jagland.

Dodao je da je razumljivo da su određene zemlje smatrale neophodnim izmijeniti svoj pristup ovom pitanju kako bi se suočili sa novonastalom realnošću. Pri tome, važno je da nacionalne zakonodavne reforme i dalje pružaju garancije u zaštiti osnovnih ljudskih prava.

– Zabrinut sam zbog izmjena i dopuna Zakona o strancima koje je predložila vaša vlada, a koji ako budu usvojeni, promijenit će uslove za ulazak migranata ali i za protjerivanje migranata i azilanata u Sloveniji, što povlači niz pitanja kada se radi o Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, kao što je pravo na propisani postupak, razmatranje pojedinih okolnosti u obradi aplikacija i zaštitu svih migranata i tražitelja azila protiv zlostavljanja, uključujući i zabranu prisilnog udaljenja ili vraćanja azilanata – dodao je Jagland.