Juncker: Jasno je da neće biti proširivanja EU tokom mandata ove Komisije

juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je danas da je kredibilna perspektiva za širenje EU na Zapadni Balkan uslov za veću stabilnost u susjedstvu.

“Jasno je da neće biti proširenja tokom mandata ove Komisije i ovog Evropskog parlamenta. Nijedan kandidat još nije spreman. Ali poslije toga će EU imati više od 27 članica”, rekao je Juncker u godišnjem govoru o stanju EU.

On je dodao da zemlje kandidati za članstvo “moraju da daju prioritet vladavini prava, pravdi i fundamentalnim pravima”, navodi se u govoru koji je objavljen na web-sajtu EU.

Juncker je pozvao lidere EU da se sastanu u Rumuniji dan nakon što Velika Britanija napusti blok 2019. godine i usmjere Uniju naprijed kao zajednicu 27 zemalja.

On je predložio da sastanak bude održan u mjestu Sibiju, 280 kilometara sjeverozapadno od Bukurešta, 30. marta 2019. godine. Planirano je da Britanija napusti EU dan ranije.

Juncker je obećao da će Unija “krenuti naprijed kada Britanija bude otišla” i dodao da “Brexit nije sve” te da to “nije budućnost Evrope”.

“Mislim da ćete brzo zažaliti”, rekao je Juncker britanskim poslanicima u Evropskom parlamentu koji su pozdravili pominjanje istupanja njihove zemlje iz Unije.