Unija se oporavlja poslije teške decenije

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da se Unija oporavlja poslije teške decenije i da “vjetar ponovo duva u jedra Evrope”.

Juncker je u godišnjem govoru o stanju Unije rekao u Evropskom parlamentu da je blok u petoj godini ekonomskog oporavka i da je stopa nezaposlenosti najmanja u posljednjih devet godina.

“Evropa može da bude dobra za svoje građane gdje i kada je to važno”, rekao je šef Evropske komisije, prenio je AP.

On je dodao da “Evropa ima kolektivnu odgovornost” da pomogne u poboljšavanju uslova u centrima za migrante u Libiji i da Brisel treba da sarađuje blisko sa UNHCR-om kako ta “skandalozna situacija” više ne bi postojala.

Unija je kritikovana zbog politke koju vodi prema Libiji s ciljem da spriječi ljude da iz Afrike pređu u Evropu morem. Zbog toga mnogi migranti ostaju blokirani u opasnim prihvatnim centrima u Libiji, koja je opterećena unutrašnjim sukobima.

Juncker je rekao da se Turska sama distancirala od Unije i da neće postati članica ovog bloka u “doglednoj budućnosti”.

On je kritikovao turskog predsjednika Erdogana i Vladu u Ankari zbog hapšenja novinara i nazivanja evropskih lidera “fašistima i nacistima”.


Juncker je rekao da će predložiti osnivanje panevropske agencije za sajber-bezbjednost, pošto je sve više napada koji se vrše putem interneta.

On je ocijenio da su ovi napadi “ponekad opasniji po stabilnost demokratija i ekonomija nego puške i tenkovi” i da sajber-kriminalci ne znaju za granice.

Uložićemo napore kako bi kvalitet hrane bio svuda isti

Predsjednik Evropske komisije rekao je da ne može prihvatiti da se potrošačima u istočnom i centralnom dijelu Evropske unije istovremeno prodaje hrana siromašnijeg kvaliteta nego u nekim drugim dijelovima bloka, javlja Anadolu Agency (AA).

U govoru pred zastupnicima u Evropskom parlamentu Juncker je rekao da je takva praksa već sada ilegalna, ali da će blok uložiti dodatne napore kako bi se osigurao isti kvalitete hrane u svim dijelovima unije.

Vlasti i potrošači u Mađarskoj, Slovačkoj i još nekim zemljama u regionu izrazili su frustraciju zbog toga što hrana koju prodaju internacionalni brendovi u njihovim zemljama često ima siromašnije sastojke od onih koje prodaju u drugim dijelovima Evrope i svijeta.

Na Junckerovo obećanje da će riješiti taj problem gleda se kao na pokušaj da se poboljšaju ponekad napeti odnosi između Evropske komisije i nekih zemalja istočne i centralne Evrope.

IZVORSrna
PODIJELI