Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Izbjeći “tvrdi” Brexit

Sebastian_Kurz_Flickr

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je danas da želi da pomogne Michelu Barnieru šefu EU za pregovore sa Londonom, da se izbjegne “tvrdi” “Brexit”.

Britanija prema planu napušta EU 29. marta naredne godine ali još nema spreman sporazum sa blokom o uslovima odlaska.

Plan britanske premijerke Therese May Mej da se postigne “poslovno-prijateljski” sporazum nije impresirao pregovarače u Briselu, a naišao je i na velike kritike kod kuće.

Austrija će 20. septembra biti domaćin sastanka lidera EU u Salzburgu na kome će se, između ostalog, razgovarati o “Brexitu”.

“Odluka Britanije da napusti EU bila je vjerovatno najgora odluka u posljednjih nekoliko godina”, rekao je Kurz na skupu, dodajući da je odluka u tom smislu donesena i da je potrebno osigurati da kontakti sa Londonom ostanu dobri.

“Britanija je od velikog značaja za naš kontinent i u vojnom, političkom i ekonomskom smislu”, rekao je on, dodajući da je osiguranje dobrih odnosa sa Londonom važno i za Britaniju i za EU.

On je rekao da je cilj Austrije, kao predsjedavajućeg bloka, da doprinese da Barnier može da nastavi uspješno da radi svoj posao i da se postigne sporazum sa Londonom kojim će biti izbjegnut “tvrdi” “Brexit”, a što predstavlja i garanciju za budućnost.

Nakon više od 40 godina u EU Britanija mora da sastavi plan za budućnost za praktično svaki aspekt života.

Barnier je juče rekao da Britanija ima vremena do početka novembra da izađe sa sporazumom.