Lagumdžija na samitu EU i Istočnih susjeda u Rigi

zlatko lagumdzija1

Latvija od sutra predsjedava dvodnevnim Samitom Evropske Unije i Istočnih susjeda na predsjedničkom nivou.

Tim povodom donedavni ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvan je, zajedno sa 10 bivših predsjednika država i vlada, da ponudi svoje viđenje politike Evropske Unije prema susjedima.

On se tom prilikom susreo sa predsjednikom Latvije Andrisom Bērziņšom i predsjednicom Vlade Laimdotom Straujumom, te Vaira Vike-Freiberg (Latvija), Valdisom Zatlers (Latvija), Petarom Stoyanovim (Bugarska), Viktorom Yushchenkom (Ukrajina), Emilom Constantinescuom (Rumunija), Danilom Turkom (Slovenija), Borisom Tadićem (Srbija), Ivetom Radicovom (Slovačka) i Redjepom Mejdanijem (Albanija), sa kojima je imao vrlo otvorene i produktivne razgovore.

Latvija od sutra predsjedava dvodnevnim Samitom Evropske Unije

Inače, dvodnevni skup u Rigi, posvećen je evropskoj politici prema susjedima, u organizaciji, Vaira Vike-Freiberg, Madridskog kluba i Nizami međunarodnog Centra.

Prilika je to da se sa generalnim sekretarom Rovshanom Muradovim i čelnim ljudima Evropske Unije razgovara o Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

“Problemi koje imamo su naši i samo ih mi možemo riješiti, ali je uključenost međunarodne zajednice, a posebno naših prijatelja, od neprocjenjive važnosti”, poručio je Lagumdžija po završetku ovog eminentnog skupa.