Lakše do posla u zemljama EU

eu_posao

Na tržištu štampanih medija pojavio se ovih dana jedan interesantan magazin. Radi se o magazinu EU POSAO čiji je cilj da zainteresovanima pomogne u pronalaženju posla u zemljama Evropske unije.

Ovaj oglasnik, prvi takve vrste u regionu, pored stotinjak oglasa za radna mjesta sadrži i sve potrebne informacije vezane za odlazak na rad u zemlje Evropske unije.

Cilj ovog magazina nije da se podstakne odliv stanovništva, već da se prihvati realnost i pomogne ljudima koji su, usljed nedostatka posla u svojim sredinama, spremni da egzistenciju ostvare u inostranstvu, kaže glavni i odgovorni urednik magazina Svetislav Stojanović.

– Samo Njemačka će ove godine zaposliti oko 30.000 radnika u deficitarnim oblastima, a ta radna mjesta mogu popuniti građani sa prostora BiH, Srbije i Crne Gore gdje se magazin i prodaje. Oni će ravnopravno učestvovati u trci za posao jer za oglase koje objavljujemo uslov nije posjedovanje pasoša neke od zemalja članica Evropske unije- rekao je Stojanović.

EU Posao je ostvario saradnju sa dvadesetak njemačkih agencija za zapošljavanje, tako da je lepeza radnih mjesta vrlo šarolika, počevši od fizičkih i pomoćnih poslova, preko zanatlija, medicinskih sestara, vozača, do IT sektora i poslova za koji je potrebna visoka stručna sprema.

– Čitaoci će, pored stotinjak oglasa, u svakom broju moći pronaći sve potrebne informacije vezane za rad u Njemačkoj. Saznaće šta im je sve potrebno od dokumenata, kako se podnosi prijava, kako se piše CV i motivaciono pismo, šta sve treba da sadrži radni ugovor i koja su prava i obaveze zaposlenih – kaže Stojanović i dodaje da će akcent u početku biti na ponudi poslova u Njemačkoj, koja kao ekonomski lider ima najveću potrebu za radnom snagom, da bi se u budućnosti ponuda proširila i na ostale zemlje EU.

Magazin EU Posao će izlaziti jednom mesečno, a prvi broj je već na kioscima širom BiH, saopćili su iz uredništva tog magazina.