Le Pen protiv sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i EU

US Treasury Secretary Jack Lew visit EU

Francuski Nacionalni front Marin le Pen pokreće oštru kampanju protiv najavljenog sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i EU, zato što on znači vladavinu korporacija, a ne država.

“Važno je da Francuzi znaju sadržaj tog sporazuma i motive onih koji ga predlažu. Francuzi imaju pravo da biraju sebi budućnost i model društva u kome žele da žive” – poručuje lider Nacionalnog fronta.

Marin Le Pen tvrdi da sporazum zagovaraju multinacionalne kompanije koje su “gladne” profita, tehnokrati iz Brisela koji su se prodali lobistima, i političari iz UMP-a /stranka bivšeg predsjednika Sarkozija/.

Le Penova je najglasniji francuski kritičar međunarodnih ugovora kao što su Transatlantska zona slobodne trgovine i Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo.

Nacionalni front, koji je po snazi trenutno druga stranka u Francuskoj, upozorava da u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini nema dovoljno transparentnosti.

Marin le Pen strahuje da bi evropske vladajuće elite mogle pristati na dogovor koji će primarno ići na ruku SAD, a na štetu naroda Evrope.

Javnost u Francuskoj, ali i čitavoj Evropi, još uvijek ne zna dovoljno o ovim pregovorima i posljedicama eventualnog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Politički i ekonomski portali ocjenjuju da bi usvajanjem sporazuma o slobodnoj trgovini pojedine korporacije postale moćnije od država.

Korporacije bi bile iznad državnih vlasti, tj. država više ne bi bila u stanju da reguliše tržište i ograničava moć korporativnog kapitala.

Tim sporazuomom, korporacije bi dobile mogućnost pokretanja tužbi protiv neke države, ukoliko politika te države njima prouzrokuje gubitak profita.

Drugim riječima, državne politike ubuduće bi bile “krojene” primarno da zadovoljavaju interese transnacionalnih korporacija, a ne naroda koji predstavljaju.