Liderka DUP stigla u London, šta će tražiti od Therese May?

Arlene Foster

Liderka sjevernoirske Demokratske unionističke stranke Arlene Foster stigla je u London zbog dogovora s britanskom premijerkom oko formiranja buduće vlade.

“Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo moći da finalizujemo dogovor sa konzervativnom partijom”, rekla je Fosterova za Sky News, a prenio je Reuters.

Kako je ranije izveštavao BBC, postizanje dogovora između DUP i Konzervativne partije prošle sedmice je odloženo zbog požara koji je zahvatio zgradu Grenfell Tower u Londonu i brojnih obaveza obje liderke.

Do odlaganja nije došlo zbog nemogućnosti postizanja sporazuma, jer je, kako naveo novinar BBC-ja, pozivajući se na izvore upućene u pregovore, 95 odsto stvari dogovoreno.

Nakon što konzervativci Therese May na prevremenim izborima 8. juna nisu osvojili dovoljno poslaničkih mjesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mjesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade.

Očekuje se, međutim, da će Foster tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi, u zamjenu za udruživanje s konzervativcima, naveo je AP.