Macron: London može da postigne poseban sporazum sa EU

Macron_UN_Xinhua

Velika Britanija mogla bi da postigne poseban sporazum o trgovini sa EU nakon “Bregzita”, izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.
On je tokom gostovanja u emisiji na BBC-ju upozorio da Britanija neće imati pun pristup jedinstvenom tržištu ukoliko ne prihvati pravila tržišta.

Macron je napomenuo da London ne može da bira elemente koje želi i dodao da bi sporazum sa Velikom Britanijom mogao da predstavlja “nešto između pristupa jedinstvenom tržištu i sporazuma o trgovini”.

Francuski lider je rekao da Velika Britanija ne bi trebalo da dobije pristup jedinstvenom tržištu ukoliko ne prihvti preduslove, a to su sloboda kretanja u EU, doprinos budžetu i nadležnost Evropskog suda pravde.

Predsjednik Francuske je izjavio da nije kasno da se Velika Britanija predomisli i ostane u EU, a referendum o “Brexitu” je nazvao greškom.

“Poštujem glasanje o ‘Brexitu’, žalim zbog rezultata referenduma i bilo bi mi zadovoljstvo da vam ponovo poželim dobrodošlicu”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je izjavio da je pogrešno bilo tražiti od građana Velike Britanije na referendumu da se izjasne sa “da” i “ne”, a ne pitati narod kako se može popraviti situacija.

Makron je gostovao na televiziji BBC tokom prve posjete Velikoj Britaniji otkako je izabran za predsjednika Francuske, u okviru koje se jučer sastao sa britanskim premijerom Theresom May.