Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić i Štefanek: BiH napravila veliki iskorak u borbi protiv terorizma

mektic stefanek

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i novoimenovani šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek razgovarali su danas u Sarajevu o budućoj saradnji i provođenju projekata koji su od zajedničkog interesa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posebno važnim za obje institucije ocijenjen je projekat deradikalizacije u koji je uključen i Ured Vijeća Evrope. Istaknuta je i potreba rada sa osobama koje su već osuđene za terorizam, kako bi odbacili radikalne ideje, a time i prestali predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Mektić je istakao da je BiH napravila veliki iskorak u borbi protiv terorizma i upoznao da je Ministarstvo sigurnosti BiH izabrano za nosioca aktivnosti u regionalnoj inicijativi borbe protiv terorizma, a koji je podržan i od strane Evropske unije.

Također, razgovarano je i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te ispunjavanju uvjeta Moneyvala, tijela Vijeća Evrope nadležnog za spriječavanje pranja novca. Uskoro se očekuje ispunjavanje nekoliko preostalih obaveza, čime se stječu uslovi i za skidanje BiH sa sadašnje “sive liste” FATF-a.

Mektić je istakao nezadovoljstvo efikasnošću u borbi protiv korupcije, ukazavši na već poznate opstrukcije u pravosuđu u procesuiranju velikih afera, te potrebu oslobađanja pravosudnih institucija od političkog utjecaja.