Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel će postaviti Jensa Spahna, jednog od svojih najžešćih kritičara, za ministra u novoj vladi, kada članstvo SPD-a odobri dogovorenu koaliciju, javlja Reuters.

Merkel koja se nada četvrtom mandatu na čelu Njemačke u novoj velikoj koaliciji sa socijaldemokratima će danas, kako se očekuje, objaviti imena šest ministara iz svoje stranke CDU.

Spahn bi trebao biti ministar zdravstva u novoj vladi, a Merkel smatra da će time omogućiti mladom političaru koji želi promjene da ih sam pokrene. Spahn je kritizirao Merkel ponajviše na njenoj otvorenosti prema migrantima, a smatra se čelnikom desnog krila njemačkih konzervativaca.

Spahn je do sada obavljao funkciju zamjenika ministra finansija i smatra se stručnjakom za zdravstveni sistem. Iako neki smatraju da je ovo znak slabljenja kancelarke, većina je uvjerena da Spahnovom ulaskom u vladu Merkel konsolidira i učvršćuje svoju poziciju.

Bild je objavio da će Merkel za ministra ekonomije postaviti dugogodišnjeg saveznika Petera Altmaiera. Ursula von der Leyen, koju su neki vidjeli kao nasljednicu Merkel, ostat će ministrica odbrane, dok će Julia Kloeckner, kako se očekuje biti ministrica poljoprivrede. Konačna odluka o novoj vladi se očekuje početkom marta kada će biti objavljen stav članstva Socijaldemokratske partije.