Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Evropi je potrebna zajednička politika azila

merkel
Foto: EPA/GREGOR FISCHER

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Evropi potrebna zajednička politika azila.

Merkel se danas u Berlinu sastala sa premijerom Španije Marianom Rajoyom. Sastanak je održan iza zatvorenih vrada.

Njemačka kancelarka je kazala kako je tokom sastanka bilo govora o sve većim brojem ilegalnih migranata i izbjeglica u Evropi.

“Slažemo se kada je u pitanju potreba za provedbu zajedničke politike azila”, kazala je Merkel, koja je ponovila svoju raniju izjavi da je u Italiji i Grčkoj neophodno formirati registracijske centre te “one koji nemaju pravo na azil vratiti nazad, a one koji dobiju status izbjeglice ravnopravno proslijediti zemljama Evropske unije”.

Podsjetila je kako je još uvijek na snazi sporazum iz Dablina, prema kojem zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju migrant stigne.

“Za nas je na snazi trenutna pravna situacija. Ali imamo priliku primjetiti da se u praksi ipak, ne poštuje trenutno pravno stanje. Moramo raditi na zajedničkoj politici azila. Umjesto što ćemo se međusobno kritikovati, moramo promjeniti neke stvari”, poručila je kancelarka Njemačke.

Španski premijer Mariano Rajoy poručio je kako Evropa mora biti hrabra kada je u pitanju donošenje odluka.

“Ljudi koji su zatražili azil trebaju se poslati u evropske zemlje”, rekao je Rajoy, te dodao kako politika azila u Evropi mora biti kompatibilna te da je voma bitna i borba protiv krijumčarenja ljudima.