Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel isključila mogućnost otpisa dijela grčkog duga

angela merkel telefon

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je nagovijestila da je njena zemlja spremna pokazati fleksibilnost u pregovorima koje vodi sa Grčkom, ali je istovremeno isključila mogućnost otpisa dijela duga, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru sa njemačkim medijima kancelarka je danas rekla da je “klasični otpis od 30 ili 40 posto duga nemoguć”.

[pull_quote_right]Kancelarka je također prokomentarisala izjavu njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaeublea koji je rekao da će Grčkoj trebati pet godina da riješi svoje probleme nastale ulaskom u eurozonu[/pull_quote_right]

No Merkel je ipak u petak ubjeđivala njemačke parlamentarce da podrže još jedan paket finansijske pomoći prezaduženoj zemlji, a danas je nagovijestila i da je otvorena za razgovore kako bi se Grčkoj na određeni način umanjio teret. Danas je rekla da su Atini ranije bile date povoljnje kamate, produžen rok otplate i druge olakšice, te kako je to i dalje moguće.

“O takvim stvarima možemo opet razgovarati”, kazala je dodavši da je to moguće jedino nakon što budu finalizirani detalji o programu finansijske pomoći.

Iako je taj program u grubim crtama definisan na sastanku 19 lidera eurozone održanom u ponedjeljak prošle sedmice, detalji još uvijek nisu utvrđeni. Pregovori koji će trajati četiri sedmice uključivat će ekonomske ciljeve i reforme koje je potrebno sprovesti u zemlji od koje se za tri godine očekuje da vrati dug procijenjen na 85 milijardi eura.

Kancelarka je također prokomentarisala izjavu njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaeublea koji je rekao da će Grčkoj trebati pet godina da riješi svoje probleme nastale ulaskom u eurozonu, rekavši da ideja o “Grexitu” više nije aktuelna.