Merkel najavila sastanak s Macronom radi rasprave o reformi EU

merkel macron

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak, dva dana prije nego što će pokrenuti novu vladu, da će brzo posjetiti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi raspravljali o prijedlozima reformi EU.

Ne navodeći datum, Merkel je kazala da će posjetiti Pariz uoči samita EU u narednoj sedmici kako bi se sastala s Macronom “u cilju unapređivanja zajedničkih prijedloga za Evropu”.

Macron je u ovom mjesecu pozdravio mogućnost da Merkel u svom četvrtom kancelarskom mandatu predvodi koalicijsku vladu kao “dobru vijest za Evropu” i kazao je da će obje zemlje brzo započeti da zajednički “razvijaju nove inicijative za unaprijeđenje evropskog projekta”.

Merkel je saopćila da će njihovi razgovori obuhvatiti teme kao što jer migracijska politika, u kojoj Njemačka vidi potrebu za boljom zaštitom vanjskih granica EU i borbe protiv uzroka masovnih migracija.

– Sasvim sigurno nećemo pojasniti svako pojedinačno pitanje, ali bit ćemo u stanju da kažemo više nego što smo to mogli u decembru – kazala je Merkel, govoreći nakon pola godine koalicijskih pregovora i političke paralize u Berlinu, prenosi AFP.