Merkel o Brexitu: Njemačka spremna na sve moguće scenarije

angela merkel 55

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se njena zemlja priprema za sve moguće scenarije u vezi s Brexitom, uključujući i mogućnost nepostizanja dogovora Velike Britanije s Europskom unijom (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju u parlamentu prije samita lidera EU, Merkel je izrazila nadu da će na vrijeme biti postignut dogovor EU i Velike Britanije, dodajući da je Berlin ipak spreman za sve opcije.

“Šansa za postizanje dobrog i održivog dogovora na vrijeme i dalje postoji i naravno da je to u našem interesu”, rekla je Merkel, napominjući da je važno da zemlja bude spremna da odgovori na različite izazove.

“Istovremeno, sastavni dio našeg odgovornog upravljanja usmjerenog prema budućnosti je da budemo spremni za sve scenarije, uključujući i mogućnost da Velika Britanija napusti EU bez dogovora. Naša federalna vlada već je počela pripreme i za taj scenario”, kazala je Merkel.

Istakla je da EU želi sačuvati bliske i partnerske veze s Velikom Britanijom, čak i nakon što ta zemlja napusti blok.

Lideri EU okupljaju se u srijedu u Briselu na dvodnevnom samitu čiji fokus su pregovori o Brexitu i pitanja migracija i unutrašnje sigurnosti.

Pregovori o Brexitu su zapeli prošlog mjeseca nakon što je EU rekla da je prijedlog britanske premijerke Therese May vezan za ekonomske odnose nakon “razvoda” neprihvatljiv.

Glavna prepreka je nastojanje da se osigura da ne bude carinskih ispostava ili graničnih kontrola duž granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica EU.

Lideri EU su ranije poručili da je neophodno postići veliki napredak na samitu 17. i 18. oktobra kako bi se postigao dogovor prije nego što Velika Britanija napusti europski blok 29. marta.