Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: U EU nemamo dovoljno solidarnosti o pitanju migracija

angela merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako ne postoji dovoljno solidarnosti u pogledu raspodjele odgovornosti među zemljama članicama Evropske unije (EU) u vezi s pitanjem migracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon završetka samita lidera zemalja članica EU-a u Briselu, Merkel je u pratnji Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, na konferenciji za medije istakla da zemlje članice trebaju poduzeti veće napore u vezi s ovim pitanjem.

Naglasila je kako je na samitu donesena odluka da EU treba povećati kapacitet djelovanja unutar zajednice ali i na globalnom planu, dodajući da će zemlje članice zajedno djelovati i u oblasti odbrane.

Objasnila je da takav stav nije usmjeren protiv NATO-a, istakavši kako pomenuti pristup ustvari upotpunjuje Alijansu.

Istakla je i kako su tokom samita predstavnici zemalja članica EU-a najviše razgovarali o borbi protiv ilegalnih migracija.

“Trebamo mnogo više raditi na ovom planu. U nekim oblastima trebamo pokazati viši stepen solidarnosti”, kazala je Merkel.

Naglasila je da će u EU biti nastavljeni razgovori u smjeru jačanja eurozone, podsjetivši da je u zemljama članicama ponovo zabilježen rast i veći broj zaposlenih.

Na kraju je istakla da su na samitu donijeli odluku da se pređe na drugu fazu pregovora o Brexitu koja se odnosi na uslove tranzicionog perioda i izradu okvira za buduće odnose dviju strana.

Samit lidera zemalja članica Evropske unije (EU) koji je počeo u četvrtak završen je danas. Učesnici samita su raspravljali o brojnim pitanjima, uključujući Brexit, migracije, Jerusalem, Rusiju, odbranu kao i socijalna i ekonomska pitanja.