Minić: Politički faktor ometa da se region konsoliduje

jelica minic

Predsjednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić identificirala je korupciju, nezaposlenost, nedovoljnu vladavinu prava te deindustrijalizaciju kao ono što koči ulazak Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).

Istakla je da je odsustvo jasnog koncepta šta bi trebalo tačno uraditi dominantno u cijelom regionu, međutim, da je ključni faktor koji ometa da se region konsoliduje – politički.

To je izjavila novinarima uoči promocije i prezentacije Smjernica za strategiju zagovaranja ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU, koju je danas u Sarajevu organizirala Vanjskopolitička inicijativa u BiH (VPIBiH).

Na osnovu ovih smjernica razvila bi se regionalna strategija zagovaranja ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU. Smjernice su izrađene u okviru projekta koji je podržao Međunarodni višegradski fond i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Beogradu, a koji nosi naziv “Izrada strategije zagovaranja ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU”.

Minić je pojasnila da je cilj projekta da se imidž regiona u EU popravi te da se zagovara interes regiona da bi postao dio EU, kao i da se sopstvena slika zemalja u regionu popravi.

Istraživanje koje su uradili u okviru projekta pokazalo je da je u zapadnim medijima predstava o zemljama regiona loša te da same zemlje regiona dobre vijesti ne plasiraju dovoljno ka EU.

Također, ono što je utvrđeno kao problem jeste da neke zemlje članice EU koče proces proširenja.

– Mi smo male i siromašne zemlje i ukoliko ne uspijemo da udružimo snage, efekat našeg truda bit će mnogo slabiji – istakla je Minić.

Zaključila je da, osim političkih razlika koje postoje u zemljama regiona, postoje i zajednički interesi koje treba što više koristiti.

Istraživačica na projektu iz VPIBiH Belma Ćemalović obavila je više od 30 intervjua s osobama iz organizacija civilnog društva, administracija te evropskih institucija, a koji su pokazali da je najveći izazov bio navesti pozitivne načine na koje BiH i zemlje regije mogu doprinijeti EU.

Ipak, neki ispitanici su kao pozitivno za BiH spomenuli napredak u pogledu Reformske agende, usvojeni Mehanizam koordinacije te dobijanje Upitnika Evropske komisije.

– BiH je na pravom putu koji se možda sporo odvija, što ne znači da naš cilj i dalje nije ulazak u EU – kazala je Ćemalović.

Pozvala je sve da posjete web portal VPIBiH na kojem posjetioci mogu redovno pratiti dešavanja, ne samo u BiH već i u cijeloj regiji, i koji je pouzdan izvor za praćenje evropskih integracija cijele regije.

Direktorica VPIBiH Lejla Ramić-Mesihović istakla je da na agendu žele vratiti proces proširenja EU.

– Sada smo svi okovani u jednom kontekstu unutar EU, ali i globalno, a koji se ogleda u četiri ključne riječi – trampizam, brexit, nacionalizam i populizam – kazala je te napomenula da sve zemlje regije trebaju izaći iz dosadašnjeg okvira u kojem je prevladavala sebičnost i autizam i početi pričati pozitivno sami o sebi.

To pozitivno mišljenje, naglasila je, treba unositi postepeno u političku kulturu svih zemalja regije da bi se izbjegle česte retoričke tenzije, koje se dešavaju ničim izazvane i pogoršavaju odnose.

– Pojedinačno smo svi vrlo mali, ali smo komplementarni i zajedničkim snagama možemo uticati na to da se proces proširenja vrati na agendu EU – zaključila je Ramić-Mesihović, ističući da je “proces proširenja jedini zajednički imenitelj i jedina stvar koja daje pozitivan ton diskursima u svim zemljama regiona”.