Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: EU će i dalje podržavati teritorijalni integritet Ukrajine

Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini poručila je da će EU nastaviti da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini se u Briselu sastala sa ukrajinskim premijerom Vladimirom Groysmanom, a kako je saopćeno iz njenog ureda, razgovarano je o bilateralnim odnosima, sporazumu iz Minska i malezijskom avionu oborenom u Ukrajini.

Posebno je naglašeno da Ukrajina ima važno mjesto na dnevnom redu EU.

Mogherini je podcrtala da je pružena sva podrška Zajedničkom istražnom timu (JIT), koji je vodio istragu o padu aviona. Mogherini je ponovila da EU želi da se u potpunosti implementira sporazum iz Minska te da će nastaviti pružati podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

JIT je u četvrtak objavio kako je utvrđeno da je avion Malaysia Airlinesa MH17 2014. godine iznad Ukrajine oboren projektilom ruske vojske.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako je projektil pripadao 53. brigadi ruske vojske koja se nalazila u Kursku.
Avion na relaciji Amsterdam – Kuala Lumpur srušen je 17. jula 2014. godine na istoku Ukrajine, a u nesreći je poginulo svih 298 osoba u avionu. Istrage zapadnih stručnjaka otkrile su da je projektil Buk ruske proizvodnje, koji je oborio avion ispaljen sa područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.