Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini i Hahn ponovili podršku perspektivi proširenja za Balkan

federica mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na radnom sastanku s liderima šest partnera s zapadnog Balkana održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, potvrdili su nedvosmislenu podršku EU perspektivi proširenja za zapadni Balkan.

Nakon sastanka s liderima iz zemalja zapadnog Balkana, upriličenom kako bi se unaprijedilo rad na putu EU integracija cijelog regiona, Mogherini i Hahn su ponovili nedavno iskazanu podršku i na nivou Evropskog vijeća kao i od predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera, u njegovom godišnjem Govoru o stanju Unije početkom ovog mjeseca.

– U skladu s tim opredjeljenjem, EU intenzivira je podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata – rečeno je u zjedničkoj izjavi Mogherini i Hahna koju prenosi delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Izrazili su zadovoljstvo što su lideri zemalja zapadnog Balkana potvrdili opredjeljenje pojačanom radu na reformama, posebno u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, te regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Zoran Zaev.