Mogherini: Netanyahuova posjeta Briselu je historijska prilika

Mogherini_Xinhua

Šefica evropske diplomacije Federica Mogherini izjavila je kako je jedino realno rješenje bliskoistočne krize da Jerusalem bude glavni grad i Palestine i Izraela u njihovim granicama iz 1967. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Mogherini i premijer Izraela Benjamin Netanyahu prisustvovali su zajedničkom radnom doručku sa šefovima diplomacija članica Evropske unije koji će danas u Briselu održati sastanak Vijeća za vanjsku politiku.

Ističući kako je Netanyahuova posta Briselu historijska prilika, Mogherini je pred početak sastanka podsjetila da već 22 godine niti jedan izraelski premijer nije posjetio institucije Evropske unije. Dodala je da je to predugo čekanje kada su u pitanju prijatleji i partneri kakvi su EU i Izrael.

Ona je kazala da će glavna tema razgovora biti bliskoistočni mirovni proces, ali da će šefovi diplomacija zemalja EU sa Natenyahuom razgovarati i o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

“Netanyahuova posjeta Briselu došla je u pravo vrijeme. U interesu i Izraela je da se pronađen održivo i trajno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta. Posebno mu je to u interesu sa sigurnosnog aspekta. Zato će EU intenzivirati svoje napore da u saradnji sa saveznicima obnovimo bliskoistočne mirovne pregovore“, poručila je Mogherini.

Mogherini je također kazala da EU zagovara jasan stav o dvodržavnom modelu kao jedinom realnom i održivom rješenju i to na način da se formiraju države Palestina i Izrael u granicama iz 1967. godine i da Jerusalem bude glavni grad obje te zemlje.

Šefica evropske diplomacije kazala je da je neophodno spriječiti eskalaciju tenzija na Bliskom istoku i osudila sve napade na Jevreje u Evropi i Izraelu.

Šef izraelske vlade Netanyahu je kazao da je u Brisel doputovao na poziv Evropske unije koju je ocijenio kao važnog saveznika sa kojim sarađuje na uspostavi mira i prosperiteta.

Ističući kako je izraelska obavještajna služba zaslužna za sprječavanje brojnih terorističkih napada na području Evrope, Netanyahu je kazao da će saradnja u borbi protiv terorizma biti nastavljena.

“Savezništvo između Izraela i EU veoma važno i za Izrael i za EU“, kazao je Netanyahu.

Osvrnuvši se na dešavanja na Bliskom istoku, Netanyahu je kazao da Izrael već stoljeće Palestincima pruža ruku mira, ali da je stalna meta napada.

“Palestinski narod poriče Izrael i njegova prava. Jerusalem je 3.000 godina bio glavni grad izraelskog naroda“, tvrdi Netanyahu.

On je kazao da su smiješni pokušaji da se na nivou Ujedinjenih nacija, odnosno UNESCO-a poreknu historijske veze između Izraelaca i Jerusalema.

Naglasivši da je mir moguće graditi isključivo prihvatanjem istine, Netanyahu je kazao da je američki predsjednik Donald Trump priznanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela samo na jasan način pokazao istinu.

Najavivši da će američka administracija uskoro predložiti novu inicijativu za bliskoistočnu krizu, Netanyahu je kazao Palestinci trebaju prihvatiti postojanje jevrejske države sa Jerusalemom kao njenim glavnim gradom.

“Iako još nemamo takav sporazum, vjerujem da će sve evropske zemlje preseliti ambasade u Jerusalem i priznati kao kao glavni grad Izraela“, kazao je Netanyahu.