Mogherini o ubistvu novinara: Istina mora biti otkrivena

Mogherini

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da će reakcije EU-a odsad zavisiti od koraka koje u vezi s ubistvom novinara Jamala Khashoggija poduzmu vlasti Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju pred Generalnom skupštinom Europskog parlamenta (EP) u Strazburgu, Mogherini je istakla da je EU reagovala odmah nakon nestanka novinara Khashoggija.

“Zatražili smo od saudijskih vlasti da sarađuju s Turskom. Naš cilj je da slučaj bude rasvijetljen. Istina mora biti otkrivena i ne smije ostati pod uticajem geopolitike”, poručila je Mogherini.

Istakla je kako je veoma važno prihvatanje odgovornosti u ovom slučaju.

“To je prvi korak. Prvi korak je prihvatanje odgovornosti. Ali reakcije koje su stigle iz Saudijske Arabije imaju mnogo mračnih tačaka. Mi smo od njih tražili otvorenu, brzu i transparentnu istragu”, rekla je visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.