Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Turska je strateški partner EU-a, pregovori o članstvu nisu prekinuti

mogherini1

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je danas u Valletti kako Turska nije samo zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju, nego i strateški partner EU-a.

“Iz perspektive EU-a možemo reći da se pregovori oko članstva nastavljaju. Nisu zamznuti, niti su okončani”, kazala je Mogherini, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je odgovarala na pitanja novinara u glavnom gradu Malte, Valletti, gdje je danas prisustvovala neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich).

Današnji sastanci bili su vrlo korisni, plodonosni, konstruktivni i važni, naglasila je Mogherini.

“Imali smo priliku za iskrene i otvorene razgovore s Turskom. Za zemljama članicama EU-a razgovarali smo o trenutnoj situaciji Turske i o našim budućim odnosima”, kazala je visoka predstavnica Mogherini nakon sastanka sa šefom turske diplomatije, Mevlutom Cavusogluom, te poručila: “Mi priznajemo i poštujemo pravo svake zemlje, uključujući i Tursku, da sama donosi odluki o svom sistemu vođenja države.”

I pored brojnih kritika i žalbi nakon referenduma o setu ustavnih promjena održanog u Turskoj, Mogherini je naglasila kako poštuje rezultate tog referenduma.

“Očekujemo da se implementacija ustavnih promjena napravi prema preporukama Venecijske komisije, te izvještaju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE)”, dodala je Mogherini.

Kako je istakla, “Evropska unija je uz stabilnu, sigurnu, ekonomski uspješnu i demokratsku Tursku” i dodala kako namjere EU-a nikada nisu bile na štetu Turske, niti turskog naroda.

Naglasivši kako su odnosi EU-a i Turske daleko iznad okvira samog članstva u EU, Mogherini je podvukla kako pregovori nisu okončani, ali i naglasila da se ne radi na otvaranju novih poglavlja.