Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema ništa od novog referenduma o Brexitu

may_theresa

Neće biti drugog referenduma o “Brexitu”, izjavio je danas portparol britanskog premijera Therese May i ponovio njeno uvjerenje da je prezentovani plan za napuštanje EU jedini način da se dobije sporazum kojim se ispunjavaju Vladini ciljevi.

“Britanska javnost glasala je za napuštanje EU. Neće biti drugog referenduma ni pod kojim okolnostima”, rekao je portparol.

Bivša britanska ministrica obrazovanja iz redova konzervativaca Justine Greening pozvala je ranije vladajuću Konzervativnu stranku da raspiše drugi referendum o istupanju iz EU.

Ona je rekla za BBC-i da je Parlament u blokadi povodom “Brexita” i da se ona i još neki ugledni konzervativnci zalažu za novo glasanje.

Greening je dodala da bi vodila kampanju za ostanak Britanije u EU ukoliko bi bio održan novi referendum.

Pritisak na Theresu May raste iz oba tabora u debati o “Brexitu”.

Ona je izjavila danas da Vladin plan za “Brexit” ispunjava želje glasača da zemlja napusti Uniju i da istovremeno štiti britansku industriju i bezbjednost.

Kritičari navode da bi Britanija u slučaju sklapanja sporazuma sa Briselom na osnovu prijedloga May ostala vezana za Uniju, ali da više ne bi imala pravo da utiče na pravila koja mora da poštuje.