Njemački konzervativci odbacili Schulzovu viziju Evrope

Visoki članovi konzervativaca njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu su odbacili viziju Sjedinjenih država Evrope koju su iznijeli Socijaldemokrati (SPD), s kojima se nadaju formirati vladajuću koaliciju.

Čelnik SPD-a Martin Schulz izjavio je u četvrtak da će njegova stranka dobiti podršku samo jasnom vizijom Evrope i pozvao je na stvaranje “Sjedinjenih Evropskih Država” do 2025.

Konzervativci kancelarke Merkel, koji su izgubili glasače koji su dali povjerenje krajnjoj desnici zbog svoje liberalne migrantske politike, žele da SPD pristane na alijansu s njima u zadnji tren nakon što su propali pregovori s dvije manje stranke.

Rasprave o održavanju alijanse koja je vladala Njemačkom od 2013. trebali bi početi u srijedu, ali izgleda da su dvije stranke sukobljene oko pitanja Evrope, koje će vjerovatno igrati ključnu ulogu u razgovorima.

Visoki zvaničnik konzervativaca Volker Kauder izjavio je da Schulzov evropski prijedlog predstavlja “opasnost po EU i po odobravanje Evrope od građana”, a Peter Altmeier, šef kancelarijata Merkel, kazao je da je ta ideja, posebno njen vremenski okvir, neralna.

U anketi zavoda Emnid za novine Bild navodi se da manje od trećine Njemaca (30 posto) podržava Schulzovu ideju, dok ih skoro polovina (48 posto) odbacuje.

Kauder je izjavio za novine Tagesspiegel kako je neophodno ojačati Evropu, ali je također bitno priznati u ovom momentu da ljudi “vjeruju u pouzdanost koju mogu pronaći u nacionalnim državama”.

– Taj prijedlog također bi ugrozio rad na unifikaciji koji je jedinstven u svjetskoj istoriji jer većina država članica sasvim izvjesno ne bi učestvovala u stvaranju sjedinjenih država – dodao je on, prenosi Reuters.

PODIJELI